Májkímélő ételek, levesreceptek

Nyitott szekció.

Betegségek megelőzése, egészségnevelés, egészségtudatosság, egészségpedagógia, testkultúra.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, az orvosiLexikon.hu szerkesztője.
___________________

Moderátorok: FSZILVIA, Szakértők

Fórum szabályok
Nyitott szekció.

Betegségek megelőzése, egészségnevelés, egészségtudatosság, egészségpedagógia, testkultúra.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, a Gyógytornapraxis.hu mozgásterápiás magánrendelő szakmai vezetője

Májkímélő ételek, levesreceptek

HozzászólásSzerző: GYIK » 2010.09.20. 13:38

Milyen leveseket fogyaszthatnak a krónikus májbetegségben szenvedők?
GYIK
 
No.: 167
Csatlakozott: 2010.05.15. 11:29

Re: Májkímélő ételek, levesek

HozzászólásSzerző: FSZILVIA » 2010.09.20. 15:53

Lencseleves hagymával

10 dkg lencse
1 fej apróra vágott hagyma
1 sárgarépa
néhány darabka zeller
4 dl víz
1 teáskanál gí
1 babérlevél, néhány szegfűszeg
apróra vágott metélőhagyma vagy petrezselyem

A lencsét vízzel és olajjal kb tíz percig főzze, majd párolja készre a feldarabolt zöldségekkel. Kevés citromlével és petrezselyemmel vagy metélőhagymával ízesítse.
A gí elkészítése: a felolvasztott vajat kis lángon főzze habosra, majd a habot szűrővel a folyékony gíről emelje le. Mindezt addig folytassa, míg a gín több hab nem képződik. Ha kész, üvegbe öntve lezárva, hűtve tartandó.


Hagymaleves sárgarépával

1 nagy fej hagyma
fél pohár barnarizs
2 közepes sárgarépa

A zöldségeket apróra vágva vízben főzze puhára. Pépesítse, esetleg adjon hozzá néhány csepp tejet. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálalja.


Édesburgonyaleves (csicsóka)

Egy fej gyengén megpirított hagymához adjon két apróra vágott, hámozatlan édesburgonyát és 2-3 dl vízben főzze puhára. Egy kiskanál gível és késhegynyi szerecsendióval ízesítve turmixolja meg. Apróra vágott metélőhagymával tálalja.


Borsóleves

Főzés nélkül készíthető. Nyáron hidegen, télen melegen fogyasztható. Turmixoljon meg 30 dkg zöldborsót egy pohár friss répalével és késhegynyi szerecsendióval, majd adja hozzá egy fél avokádo húsát és apróra vágott metélőhagymát. Az avokádót főtt fehérrépával is helyettesíthetjük.


Hagymakrémleves

30 dkg apróra vágott hagyma
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 kávéskanál gí
fél l víz vagy zöldséglé

A hagymát vízben vagy zöldséglében főzze puhára, a gíhez egy serpenyőben adjon lisztet, ezt keverje a hagyma és a víz keverékébe. Apróra vágott petrezselyemmel tálalja.

Váliné Fekete Szilvia
egészségügyi szaktanár

Kapcsolódó cikk:
Leveskavalkád (www.orvosilexikon.hu/module-Pages-displ ... d-250.html)
A májbetegek diétája (www.orvosilexikon.hu/module-News-display-sid-110.html)
Alko(-)hol a határ? (www.orvosilexikon.hu/module-Pages-displ ... d-135.html)
Váliné Fekete Szilvia
www.gyogytornapraxis.hu
Avatar
FSZILVIA
 
No.: 424
Csatlakozott: 2008.02.06. 11:13
Tartózkodási hely: Budapest



Amennyiben informatívnak találja praxisunk által fenntartott tanácsadó fórumunkat, hasznosnak válaszainkat, instrukcióinkat, gyakorlatainkat, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!


Vissza: MEGELŐZÉS / EGÉSZSÉGNEVELÉS

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron

Felhasználói vezérlőpult

Belépés

Ki van itt

Jelenleg 2 felhasználó van jelen: 0 regisztrált, 0 rejtett és 2 vendég. (Az elmúlt 10 percben aktív felhasználók alapján.)
A legtöbb felhasználó (37 fő) 2012.10.28. 08:49-kor tartózkodott itt.

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég