Csípőprotézis

Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, a Gyógytornapraxis.hu mozgásterápiás magánrendelő szakmai vezetője
___________________

Moderátorok: FSZILVIA, Szakértők

Fórum szabályok
Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Szekcióvezető: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, a Gyógytornapraxis.hu mozgásterápiás magánrendelő szakmai vezetője
Lezárt
sosbi
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2014.12.01. 17:16

Csípőprotézis

Hozzászólás Szerző: sosbi » 2014.12.22. 18:26

Tisztelt Szilvia!
Két oldali csípőficammal születtem. Ez év augusztusában bal oldalon cement nélküli totál csípőprotézis műtéten estem át.Jobb oldalon a csípőm nem a koromnak megfelelően működik ennyit mondott az orvosom.Házi gondozás keretében gyakoroltuk a fekvő, ülő majd a álló gyakorlatokat a gyógytornásszal. Három hónapos kontrollon a beültetett protézis jó helyzetben állt, panaszom nem volt.Orvosom további gyógytornát, tehermentesítést és hat hónap múlva újabb kontrollt javasolt.Mivel már kimerítettem az engedélyezett gyógytorna keretet sajnos a járó gyakorlatokra nem maradt lehetőség. Szeretném megkérdezni van-e olyan járó gyakorlat amit egy bot mellett tudnék gyakorolni?
Előre is köszönöm segítségét.

Avatar
FSZILVIA
Hozzászólások: 452
Csatlakozott: 2008.02.06. 10:13

Re: Csípőprotézis

Hozzászólás Szerző: FSZILVIA » 2014.12.26. 13:12

A leghasznosabb gyakorlatokat fekve (háton, oldalt, hason), négykézláb tudja végezni. Ezek a pozíciók biztosítják a tehermentesítést és erősítik a csípőízületi stabilitást nyújtó izomcsoportokat. A helyes járást szükséges begyakorolni a bottal. Ha lemaradt volna, akkor eszerint járjon el:
A botot az ép oldali kezében fogva sík terepen előre letámasztja a botot, utána viszi a műtött lábat, és zár a jó lábbal, megint a botot és így ismétli. Lépcsőn felfelé ép lábbal föllép a lépcsőre, majd ezen térdből kinyomva magát a botot is fölteszi a lépcsőre és fellép a műtött lábbal. Lefelé lépcsőn a botot leteszi az alsó lépcsőre, a műtött lábat is előre teszi majd az ép lábbal lelép.

A botot azért használjuk, hogy stabilitást adjon és tehermentesítsen. Álló helyzetben járó gyakorlatokat két kézzel kapaszkodva bordásfal vagy ágyvég előtt csak biztonságos környezetben szabad végezni.Bottal a stabil járást gyakorolja be - ez a legjobb járógyakorlat egy bot mellett!
Váliné Fekete Szilvia
www.gyogytornapraxis.hu

Lezárt

Az oldalt a GYÓGYTORNAPRAXIS.hu mozgásterápiás magánrendelő csapata gondozza. Amennyiben informatívnak találja praxisunk által fenntartott tanácsadó fórumunkat, hasznosnak válaszainkat, instrukcióinkat, gyakorlatainkat, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!