Kificamodott térdkalács és bokatörés

Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, a Gyógytornapraxis.hu mozgásterápiás magánrendelő szakmai vezetője
___________________

Moderátorok: FSZILVIA, Szakértők

Fórum szabályok
Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Szekcióvezető: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, a Gyógytornapraxis.hu mozgásterápiás magánrendelő szakmai vezetője
Lezárt
Nasu
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2015.05.20. 15:58

Kificamodott térdkalács és bokatörés

Hozzászólás Szerző: Nasu » 2015.05.28. 14:24

Kedves Szilvia!

Hat és fél héttel ezelőtt kificamodott a térdkalácsom (mely „spontán reponálódott”) és a bokám is eltört. A térdemmel nem volt műtét - bár azt mondták, hogy elszakadt egy térdszalagom -, a bokámon pedig műanyag gipsz volt, melyben csak mankóval közlekedtem.
Egy héttel ezelőtt végre leszedték a gipszet és azt mondta a doktor úr, hogy nincs szükségem gyógytornára, mert nem volt olyan mértékű a baleset, enélkül is rendbe fog jönni. De én úgy érzem, hogy mégis lehetne tenni a gyógyulás érdekében.

A diagnózisok az alábbiak voltak:

Legelső alkalommal, 2015. április 12-én:
Diagnózis: „Fract. proc. post. tibia dist. l. s.
Rupt. lig. collat. med. gen. sin.”
Vélemény: A bal tibia Volkmann háromszögén jól álló törés látható.

Aztán a térdemről kiderült ez, május 7-én:
A bal femur medialis condylusa 6 mm-es abfractalódott corticalis van.

A legutóbbi alkalommal, május 20-án pedig az alábbi diagnózist kaptam:
A bal femur medialis condylusa mellett korábban leírt 6 mm-es abfractio változatlanul ábrázolódik.
A Volkmann-háromszög töréstelepében állás jó. Kp. mennyiségű callus képződött.
Javaslat: részterhelés mellett – 5, 10 kg – mankóval járhat. Térd fájdalmas területének borogatása, jegelés, Activon gel használata, gumiszövetes térdrögzítő

Ahogy azt javasolták, azóta próbálok járni a mankóval, egyre jobban terhelve, de a bokám még nem igazán úgy hajlik, mint kéne. De a térdem jobban aggaszt. Az első héten oldalsínes térdrögzítőm volt, de annyira elszorította a keringésem, hogy le kellett venni. Azóta fásli és gumis térdszorítóim voltak; jegeltem, kenegettem reumakrémekkel. Azonban továbbra is fel van duzzadva, és körülbelül 90 fokba tudom maximum behajlítani. Úgy érzem, hogy feszül, mintha „valami útban lenne”, akadályozná a behajlítást. Azt mondták, hogy ez valószínűleg a leszakadt 6 mm-es kéregállomány miatt lehet, amit csak később vettek észre a röntgenen, és hogy ezzel nem kell semmit csinálnom, majd felszívódik idővel.

Mit javasol, milyen mozdulatokkal tudnám fokozni mind a térdem, mind a bokám gyógyulását a javasolt tevékenységeken túl? Hogy tudnám fokozni a térdem hajlíthatóságát?

Köszönöm szépen előre is az idejét és válaszát!
(23 éves lábadozó leányzó)

Avatar
FSZILVIA
Hozzászólások: 452
Csatlakozott: 2008.02.06. 10:13

Re: Kificamodott térdkalács és bokatörés

Hozzászólás Szerző: FSZILVIA » 2015.05.29. 09:52

Kedves Nasu!

Nyilván minden eset más, és csupán egy bejegyzés alapján nem is foglalnék állást, de mérvadó sebészeti tankönyvek szerint a röntgenfelvétel elemzése során felmerülő osteochondrális sérülés gyanúja esetén arthroscopia szükséges. Így a letört darab mérettől függően visszarögzíthető vagy eltávolítható a jó prognózis érdekében. A rehabilitációhoz mindenképp szükség van gyógytornára.

A bokasérülése után a lábfej hátrafeszítése elleni küzdelem még sok gyakorlást és türelmet igényel. A gyógyulás érdekében naponta többször mozgassa a lábát, ödéma esetén polcolja fel.
Gyógytorna gyakorlatok fekve:
- pipa-spicc váltogatása ( a pipa legyen hangsúlyos)
- talpak kifelé forgatása
- két irányba bokakörzés
- ujjak bekarmolása, kilökése terpeszbe
- térdhajlatot leszorít az ágyra comb megfeszítésével.
- combfeszítés "lábfej" felhúzásával saroknyújtózással. A gyakorlatot akkor végzi jól, ha a sarok néhány mm-t felemelkedik.
- kis labdát a térd alá helyezve combfeszítés "lábfej" felhúzásával saroknyújtózással. Törekedjen a teljes kinyújtásra!
- az ép lábat talpra húzva a sérült végtagot saroknyújtással teljesen egyenes térddel felemeljük.
- biciklizzen a levegőben a lábakkal

Ezeket egészítse ki álló gyakorlatokkal:
- páros lábbal sarokra emelkedés
- teli talpon térdhajlításban, csípőszélességben térdrugózás, de a sarka maradjon lent a földön

Nyújtással fejezze be:
támadóállás, jó láb elöl, térdrugózás előre 10x, hátsó láb (sérült) sarka a földön maradjon és a térde legyen nyújtva (Achilles-ín nyújtás)
Váliné Fekete Szilvia
www.gyogytornapraxis.hu

Lezárt

Az oldalt a GYÓGYTORNAPRAXIS.hu mozgásterápiás magánrendelő csapata gondozza. Amennyiben informatívnak találja praxisunk által fenntartott tanácsadó fórumunkat, hasznosnak válaszainkat, instrukcióinkat, gyakorlatainkat, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!