Térdficam

Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Betegségek megelőzése, egészségnevelés, egészségtudatosság, egészségpedagógia, testkultúra.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, az orvosiLexikon.hu szerkesztője.
___________________

Moderátorok: FSZILVIA, Szakértők

Fórum szabályok
Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Betegségek megelőzése, egészségnevelés, egészségtudatosság, egészségpedagógia, testkultúra.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, a Gyógytornapraxis.hu mozgásterápiás magánrendelő szakmai vezetője
Lezárt
Ferenc66
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2012.08.23. 12:58

Térdficam

Hozzászólás Szerző: Ferenc66 »

Jó napot!
15éves vagyok.
23 napja a jobb térdem kiugrott a helyéről vödör cipelés közben,rögtön vissza is került.Egyből mentem az orvoshoz aki azonnal rátett egy rögzítő gipszet amit tegnapi nap folyamán levettek.Most nem tudok nagyon ráállni a lábamra mert össze-vissza ugrál alattam,semmi tartása nincs és elég gyenge a combom hisz 3 hétig nem használtam.Azt tanácsolta,hogy jegeljük mert kicsit még be van dagadva(nem annyira,hogy le keljen szívni),csináljam a combizomerősítő gyakorlatokat amiket mutatott és folyamatosan terheljem hajlítással.Azóta már majdnem teljesen be tudom hajlítani de a dagadás miatt nem tudom teljesen.Azt szeretném kérdezni,hogy ez normális-e,hogy nem tudok nagyon ráálni és,hogy nem kéne-e gyógytornára mennem vagy valami térdrögzítő és,hogy van-e rá esély,hogy soha többet ne forduljon ilyen elő?És már egyenes lábtartással előre fel is tudom emelni a lábamat befeszítve,de mikor hajlítottan próbálom ugyanezt akkor a térdem fáj.Ez mind normális?És,hogy valaha még fogok tudni úgy sportolni bármit is(foci,asztalitenisz.kosár) mint azelőtt?És ez azért történt mert hajlamos vagyok rá,gyenge a combom vagy csak a rossz lépés miatt?


Bocsánat a sok kérdésért de mikor hallottam róla,hogy ez szinte mindig visszatérő megijedtem,hogy egy megbotlással megváltoztatom a további életstílusomat teljesen.

Avatar
FSZILVIA
Hozzászólások: 452
Csatlakozott: 2008.02.06. 10:13

Re: Térdficam

Hozzászólás Szerző: FSZILVIA »

Kedves Ferenc,

akinek egyszer kiugrott a térdkalácsa és nincs szalagszakadása, maradandó károsodása, annak úgy meg lehet erősíteni a térd körüli izmait és stabilizálni a régiót, hogy később semmilyen hátránya nem származik a korábbi sérüléséből. Ehhez gyógytornász által irányított funkcionális tréning, proprioceptív reedukáció és patellavédő térdrögzítő szükséges (pl. genu pro comfort vagy patellapánt) különösen sportolás és tornaóra idejére.
Fontos továbbá, hogy a térd pihentetése, borogatása enyhén hajlított térdhelyzetben (térd alatt hengerpárnával) történjen!

Váliné Fekete Szilvia
www.gyogytornapraxis.hu

Lezárt