epebetegek diétája

Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Betegségek megelőzése, egészségnevelés, egészségtudatosság, egészségpedagógia, testkultúra.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, az orvosiLexikon.hu szerkesztője.
___________________

Moderátorok: FSZILVIA, Szakértők

Fórum szabályok
Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Betegségek megelőzése, egészségnevelés, egészségtudatosság, egészségpedagógia, testkultúra.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, a Gyógytornapraxis.hu mozgásterápiás magánrendelő szakmai vezetője
Lezárt
GYIK
Hozzászólások: 167
Csatlakozott: 2010.05.15. 10:29

epebetegek diétája

Hozzászólás Szerző: GYIK » 2010.07.26. 19:47

Milyen diétát ajánl epekőroham, epehólyaggyulladás vagy epeműtét után?

Avatar
FSZILVIA
Hozzászólások: 452
Csatlakozott: 2008.02.06. 10:13

Re: epebetegek diétája

Hozzászólás Szerző: FSZILVIA » 2010.07.26. 20:02

Az emésztőrendszert tehermentesítjük a műtétet követő napon, még pedig koplalással. Ugyanakkor fontos a folyadékpótlás: ivóvizet, világosra főzött citromos teát, limonádét vagy frissen szűrt gyümölcslevet (almából, narancsból)ihat.

A 2.-3. naptól, és az állapottól függően, a felsoroltak mellé gyengére főzött, átszűrt zöldség- és csontleves is fogyasztható.

4. naptól gyakori, kis adagos étkezésekkel elkezdődhet a szénhidrátok beépítése (keményítővel). Diétásan főzött rántott és köménymagleves, zsírszegény krumplileves, főtt rizst, burgonyát főzve, püréként vizesen (saját főzőlevével) készítve vagy sütőben, héjában sütve.
A kenyér, a péksütemény legyen szikkadtabb, illetve pirított, a kétszersült is megfelelő.
Reszelve kaphat nyers almát, sárgarépát.
Később leves- és zöldfőzelékpürékkel (tök, sárgarépa, paraj, karfiol), párolt zöldséggel, gyümölcsmártással, kompóttal, gyümölccsel.

A fokozatosságot betartva kaphat fehérjetartalmú táplálékot.
Krónikus betegnek epevédő diétát tanácsolnak, amivel meg lehet akadályozni, hogy az arra hajlamosaknál kiújuljon az epehólyag-gyulladás, megszüntethetők az epehólyag műtéti eltávolítása után esetleg visszamaradt emésztési panaszok, megelőzhetők az eperohamok.

Naponta hatszor étkezzen, kisebb adagokban zsírszegény, rostokban gazdag, kímélő fűszerezésű (ne erős, csípős), könnyű vegyes táplálékot. Részesítsük előnyben a növényi olajakat, mert csökkentik az epe koleszterin-koncentrációját, így gátolják az epekõ képzõdését.
Az ételek elkészítésekor válasszuk a párolást, fõzést és grillezést. A zsírbevitel az epebetegség legfőbb rizikófaktora.
Az egyéni tűrőképességnek megfelelően kerüljük az olyan zöldségeket, amelyek panaszokat okoznak. A többi zöldség és fõzelékféle fogyasztása javasolt. A puffadást okozó zöldségféléket (káposztafélék, hüvelyesek) olyan módon készítsük el, hogy a kellemetlenséget okozó anyagok távozzanak belőlük: fedő nélküli főzés, első főzővíz leöntése. Rosttartalmuk jó hatással van a bélmûködésre. Naponta többszöri kis étkezéssel biztosítjuk az epehólyag kiürülét. A diéta célja, hogy megelõzze a görcsös összehúzódásokat, emellett elõsegítse az epe ürülését.

Tilos fogyasztani:
- K betüs főzelékeket
- tejszínt, tejfölt, tojást
- uborkát
- szalonnát, zsíros húsokat, vajas, krémes, csokoládés cukrászsüteményeket, mert ezek epegörcsöt produkálhatnak.

Váliné Fekete Szilvia
egészségügyi szaktanár

Kapcsolódó cikk:
Máj-és epebeteg diétája (http://orvosilexikon.hu/module-Pages-di ... d-625.html)
Váliné Fekete Szilvia
www.gyogytornapraxis.hu

Lezárt

Az oldalt a GYÓGYTORNAPRAXIS.hu mozgásterápiás magánrendelő csapata gondozza. Amennyiben informatívnak találja praxisunk által fenntartott tanácsadó fórumunkat, hasznosnak válaszainkat, instrukcióinkat, gyakorlatainkat, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!