fejtetű irtása, fejtetvesség megelőzése

Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Betegségek megelőzése, egészségnevelés, egészségtudatosság, egészségpedagógia, testkultúra.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, az orvosiLexikon.hu szerkesztője.
___________________

Moderátorok: FSZILVIA, Szakértők

Fórum szabályok
Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Betegségek megelőzése, egészségnevelés, egészségtudatosság, egészségpedagógia, testkultúra.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, a Gyógytornapraxis.hu mozgásterápiás magánrendelő szakmai vezetője
Lezárt
GYIK
Hozzászólások: 167
Csatlakozott: 2010.05.15. 10:29

fejtetű irtása, fejtetvesség megelőzése

Hozzászólás Szerző: GYIK » 2010.10.01. 14:15

Óvodai és iskolai közösségben annyiszor talál a kerületi védőnő fejtetűvel fertőzött hajas fejbőrt, ahányszor keres. Hogyan vethetnénk gátat ezen élősködő terjedésének?

Avatar
FSZILVIA
Hozzászólások: 452
Csatlakozott: 2008.02.06. 10:13

Re: fejtetű irtása, fejtetvesség megelőzése

Hozzászólás Szerző: FSZILVIA » 2010.10.01. 14:59

A köz védelme az egyén védelmével kezdődik.
Tetvesség gyanúja esetén nézzük meg, hogy vannak-e tetvek a hajban. A tetvességet szükséges kezelni, a gyanú eloszlatására érdemes megelőző kezelést folytatni.

Aki gyanakszik, hogy fejtetve van, a következő módon ellenőrizheti:
Fésülje át a haját - kád fölé hajolva - hátulról előre egy nagyon sűrű fém fésűvel (speciális, patikában kapható „tetű-fésű”) egészen a haj tövétől, a fejbőrtől indulva. Papírtörlővel törölje le a fésűt és nézze meg, hogy vannak-e tetvek a papíron. Fésülje át újra, de most először hátrafelé, majd az egyik fültől haladva a másikig haladva. Ne feledje papírral letörölni a fésűt és megvizsgálni rajta a "hulladékot".
A fejtetű 5-9 petét rak le egy nap, ezek a serkék. A serkék a hajszálra tapadnak közvetlenül a fejbőr felett, 6-9 nap múlva kibújnak a lárvák, az üres burok a hajszálon marad. A lárvából 7-10 nap után tetű lesz és újabb petéket rak le. Szabad szemmel látható, ovális fehér tojásokat láthatunk a hajat átvizsgálva,
legtöbbször a fül mögött, vagy a nyakon. A fejtetű a petéket közvetlenül a haj tövére helyezi, pár nap múlva a haj növekedésével ezek egyre távolodnak a fejbőrtől. Az a serke, amelyik másfél centiméterre van a fejbőrtől, már biztosan üres.

Teendő tetvesség esetén

1. irtás
2. újrafertőzés megakadályozása
3. környezet informálása, átvizsgálása

1. Szerezzen be tetűirtószert és tetűfésűt. Gyógyszertárban kapható.
A tetűirtót minimum kétszer kell alkalmazni, egy hét kihagyással. Az első kezeléstől kezdve két héten keresztül minden nap alaposan fésülje ki az említett fém fésűvel. Úszni tilos ezen idő alatt, mert az uszodavíz fertőtlenítőszere hatástalanítja a tetűirtószert.
A tetűirtószerek néhány napos védettséget nyújtanak az újrafertőződés ellen. Amikor a tetűirtás ellenjavallt (pl. terhességben, szoptatás alatt, csecsemők jelenlétében), a serkefésű akkor is használható.
Hosszú hajú kislányoknál ha nem eredményes az irtószer használata, akkor sajnos meg kell válni a hosszú hajtincsektől, mielőtt az egész osztály, iskola tetves lesz.

2. A tetvek megtalálhatók a lepedőn, kispárnán, ágyneműn, ruházaton (sapka, sál, kabátgallér, törülköző, tornaruha), kedvenc alvótárson, plüss játékokon, fésűn, bútorhuzaton stb.
Ki kell mosni minden ruhát, ágyneműt, kabátot, sálat, plüss állatot minimum 60°C-on. Ami nem mosható, azt egy zárható nejlon táskába tegyük félre egy hétre.
A bútorhuzatot alaposan porszívózzuk ki, ha tudjuk atkamentesítő porszívóval.

3. Ha családtagnak van fejtetve, akkor tanácsos minden családtag hajas fejbőrét ellenőrizni. Ameddig az iskolai, óvodai közösségben, barátok közt előfordul tetvesség, addig rendszeresen ellenőrizzük gyermekünk haját. Ha több gyermek fertőzött, akkor minden este, ha csak egy gyermek tetves a társaságban, akkor hetente ellenőrizze gyermekét.

Váliné Fekete Szilvia
egészségügyi szaktanár

Kapcsolódó cikk:
Mindennapi testápolás (http://orvosilexikon.hu/module-Pages-di ... d-388.html)
Váliné Fekete Szilvia
www.gyogytornapraxis.hu

Lezárt

Az oldalt a GYÓGYTORNAPRAXIS.hu mozgásterápiás magánrendelő csapata gondozza. Amennyiben informatívnak találja praxisunk által fenntartott tanácsadó fórumunkat, hasznosnak válaszainkat, instrukcióinkat, gyakorlatainkat, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!