Oldal: 1 / 1

allergia diéta, parlagfű allergia

Elküldve: 2010.10.04. 09:13
Szerző: GYIK
Milyen ételek fokozzák a virágporra allergiások allergiás tüneteit?

Re: allergia diéta, parlagfű allergia

Elküldve: 2010.10.04. 09:16
Szerző: FSZILVIA
Speciális étrend betartásával csökkenthető a szénanáthás, asztmás és ekcémás allergiás tünetek kialakulása. Az allergia a védekező rendszerünk túlzott reakciója. Ilyenkor a szervezet az egészségre ártalmatlan anyagot is károsnak nézi és immunválaszt indít ellene. A leggyakoribb allergén a parlagfű, mely július közepétől októberig virágzik, egyre többünket megbetegítve.  Vannak olyan növényi és állati eredetű anyagok is, melyek kémiailag az allergiát kiváltó anyaghoz hasonló szerkezettel rendelkeznek és ugyanolyan allergiás reakciót váltanak ki bennünk. Ezt nevezzük keresztallergiának. A társult allergiák közül leggyakoribb a fekete üröm-nyírfa-zeller-sárgarépa, a parlagfű-görögdinnye-banán, a nyírfa-alma, a nyírfa-kiwi, a pázsitfűfélék (május elejétől augusztus közepéig virágoznak) és a burgonya közötti keresztreakció.

A pollen (virágpor) belégzésének hatását életvitelünkkel szabályozni tudjuk, étkezésünkkel csökkenthetjük.
- A keresztallergia miatt a parlagfűre allergiások pollenszezonban ne fogyasszanak görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, banánt, napraforgómagot, mert kiváltja és fokozza az allergiás tüneteket.
- A nyers gyümölcs helyett sütve, főve fogyasszon gyümölcsöt aki allergiára hajlamos, mert hőkezeléssel csökkenteni tudja a nyers biotermékek allergizáló hatását. Ajánlott pl. gyümölcsleves, gyümölcsmártás fogyasztása.
- A levegő magas pollen koncentrációja idején kivételesen kevesebbet tartózkodjon szabad levegőn.
- Gyakoribb hajmosással eltávolíthatja a hajszálakon megtapadt pollenszemcséket.

Allergia diétában kerülje a magas hisztamint tartalmazó ételek fogyasztását:
- hering, szardínia, tonhal, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár
- alkohol
- füstölt, érett sajtok (camembert, ementáli, gouda, penészes és füstölt sajt)
- citrusfélék (citrom, lime, narancs) és ananász, banán, eper
- erjesztéssel készült savanyúságok, mint savanyú káposzta
- mogyoró, olajos magvak
- csokoládé
- füstölt húsok, szalámik
- zöldségek közül bab, borsó, lencse, mák, paradicsom, spenót, szója - napraforgó tartalmú magvas kenyerek, zsemlék

A diéta egész évben követendő, de parlagfű szezonban - a saját érdekében - még fokozottabban figyeljen a betartására.

A nyírfa pollenje (március közepétől május végéig virágzik) az alma, zeller, szilva, körte, cseresznye, sárgabarack, nektarin, őszibarack, kiwi, mogyoró, mandula, sárgarépa, burgonya allergiát kiváltó fehérjéjére hasonlít keresztallergiát okozva. A felsorolt ételek fogyasztása nem javasolt nyírfapollenre allergiásoknak.

Másik ismert keresztreakciót a háziporatka és a garnélarák, a sárgarépa és a fekete üröm között mutattak ki.

Váliné Fekete Szilvia
egészségügyi szaktanár

Kapcsolódó cikk:
Kellemetlen pollenek (http://orvosilexikon.hu/module-Pages-di ... d-509.html)
Asztma és allergia (http://orvosilexikon.hu/module-Pages-di ... d-147.html)
Mit tehetünk? (http://orvosilexikon.hu/module-Pages-di ... d-560.html)
A sport és az asztma (http://orvosilexikon.hu/module-Pages-di ... d-401.html)
Allergia és nyaralás (http://orvosilexikon.hu/module-News-dis ... d-358.html)
Allergia, immunterápia (http://orvosilexikon.hu/module-News-dis ... d-272.html)