vérnyomáscsökkentő és szívbarát diéta

Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Betegségek megelőzése, egészségnevelés, egészségtudatosság, egészségpedagógia, testkultúra.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, az orvosiLexikon.hu szerkesztője.
___________________

Moderátorok: FSZILVIA, Szakértők

Fórum szabályok
Lezárt, kérdést jelenleg nem fogad.

Betegségek megelőzése, egészségnevelés, egészségtudatosság, egészségpedagógia, testkultúra.

Szakértő: Fekete Szilvia gyógytornász-fizioterapeuta, egészségügyi szaktanár, a Gyógytornapraxis.hu mozgásterápiás magánrendelő szakmai vezetője
Lezárt
GYIK
Hozzászólások: 167
Csatlakozott: 2010.05.15. 10:29

vérnyomáscsökkentő és szívbarát diéta

Hozzászólás Szerző: GYIK » 2010.10.04. 17:06

Milyen étrenddel lehet a keringést tehermentesíteni érelmeszesedés, trombózis, magas vérnyomás, szívritmuszavar vagy szívinfarktussal járó állapotban?

Avatar
FSZILVIA
Hozzászólások: 452
Csatlakozott: 2008.02.06. 10:13

Re: vérnyomáscsökkentő és szívbarát diéta

Hozzászólás Szerző: FSZILVIA » 2010.10.04. 17:33

Az érelmeszesedés, trombózis, magas vérnyomás betegségben, szívritmuszavar vagy szívinfarktussal járó állapotban az energiaszegény, zsírszegény, sószegény, de káliumban és magnéziumban gazdag étrend javasolt.
Kevés konyhasót használjunk főzéskor, mert a só megköti a vizet, megterheli a szivet.

A nyersanyagok kiválasztásánál figyeljük a zsír és koleszterintartalmat. Mindenből a "sovány" a jó, mint zsírszegény tej és tejtermék, sovány húsok (csirke, pulyka, halak).

A telítetlen, esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi olajok lassítják az érelmeszesedést, a trombózisos folyamatok kialakulását. Ilyenek a napraforgó-, szója-, tökmag-, kukoricacsíraolaj és a light margarinkészítmények.

A konyhatechnológiai eljárásokkal is csökkenthetjük a zsír mennyiségét. Például a főzés, párolás, mikrohullámú sütő, Zepter edény, Wok, alufóliában sütés, teflon serpenyőben, cserép edényben, grillben, sütőzacskóban.

Ajánlott ételek
- sok zöldség, gyümölcs
- antioxidánsban gazdag zöldségek
- karotin (sárgarépa)
- A-vitamin (margarin)
- E-vitamin (napraforgóolaj)
- nitrátban gazdag zöldség (cékla)
- káliumban és magnéziumban gazdag ételek erősítik a szívizomzatot
- kevés cukor, mert zsírrá alakul a szervezetben

Váliné Fekete Szilvia
egészségügyi szaktanár

Kapcsolódó cikk:
Kevés só, sok gyümölcs (http://orvosilexikon.hu/module-Pages-di ... d-193.html)
Hasznos héjasok (http://orvosilexikon.hu/module-Pages-di ... d-181.html)
Csíracsalogató (http://orvosilexikon.hu/module-Pages-di ... d-238.html)
A gyermekkori és felnőttkori metabolikus szindróma gyógytornájáról (http://orvosilexikon.hu/module-News-dis ... d-367.html)
Szíves tanácsok télre (http://orvosilexikon.hu/module-News-dis ... d-293.html)
A leggyakoribb halálok: a szívroham (http://orvosilexikon.hu/module-News-dis ... d-141.html)
Koleszterin: a jó, a rossz és a csúf (http://orvosilexikon.hu/module-Pages-di ... id-56.html)
Magasban a vérnyomásunk (http://orvosilexikon.hu/module-News-dis ... d-237.html)
A magas vérnyomás diétája (http://orvosilexikon.hu/module-News-dis ... d-207.html)
Váliné Fekete Szilvia
www.gyogytornapraxis.hu

Lezárt

Az oldalt a GYÓGYTORNAPRAXIS.hu mozgásterápiás magánrendelő csapata gondozza. Amennyiben informatívnak találja praxisunk által fenntartott tanácsadó fórumunkat, hasznosnak válaszainkat, instrukcióinkat, gyakorlatainkat, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!